Friday, 6 April 2012

Recipe: Tempe Goreng

Assalammualaikum !


Teruja tak bukak belog aku je tiba tiba muncul segmen resepi hehe. Resepi senang je pun. Tutup mata pun boleh buat tapi mungkin lepas kau bukak mata tu tengok tengok dah hangus tempe kahkah. Sebenarnye takde lah resepi mane pon sebab memang senang sangat. Tapi saje nak share manela tau ade yang tak reti goreng menatang tempe ni pastu pergi bukak buku resepi hahah. Mari mulakan sesi menyelerakkan dapur ! @#$%^&>/


Bahan bahan yang wajib ade :


Tempe(ikut suka berape banyak)
Putih telur
Tepung KFC



First,potong tempe tu serong serong ye. Tapi kalau yang memang high creativity tu ikut suka hang la nak potong camna pun hehe.



ini dia tepung KFC ! Lihat perkataan kentucky di situ! Amatlah comel hehe*tetibe



Rupa tepung KFC yang sudah siap dibancuh. Seputih salji berguguran#apekah?



Putih telur yang berjasa nak buat celup tempe tempe sekalian hakhak


Cara-cara:

*Sila panaskan minyak dahulu ye. Jangan gelojoh sangat terus goreng je tempe tu.

*Tempe tadi dicelup dengan putih telur kemudian baru digaul bersama tepung KFC. Gaul sampai patah kedua dua tangan haha! Eh tak. Gaul pelan pelan je hehe.

*Kemudian baru lah digoreng sampai nampak macam colour dah bertukar dari putih ke kuning baru lah angkat. Cewahh macam buat eksperimen litmus paper je. Nak bertukar from blue to red ahahah.

*Siap ! Boleh lah dihidang bersama sambal kicap atau pun makan sambil terlentang (ishh tak baik anak dara makan terlentang)



ini lah ghupenye tempe goreng tu:) Ok aku dah lapar haha. Selamat mencube!


3 comments:

  1. errr...dah terliur dah nieee... :p

    ReplyDelete
  2. hye liyana..:) nice to know you..tempe is one of my fav snack..tp xpenah try guna tepung kfc..gonna try it later..thnx..:)

    regards,

    http://haliqdiaz.blogspot.com/

    ReplyDelete

Drop some comment guys:)