Friday, 3 June 2011

Please? Control your Hormone!




Assalammualaikum and Hye :)
Ok jangan fikir bukan-bukan sangat tengok title entry aku tu. Entry ni khusus aku buat untuk mereka-mereka yang merasakan diri mereka adalah seorang yang cepat marah or as a simple word, PANAS BARAN! Sape suke kan? Kene marah or lagi teruk kene maki? Even our parents pun tak ajar untuk jadi kaki memaki orang. Kan dah berbelit dah aku cakap. So,here are some suggestions yang korang patut buat kalau korang tengah marah yang boleh mengubah bentuk badan asal korang menjadi bentuk badan macam hulk(?)

1. Tarik nafas dalam-dalam.
I'm sure ramai yang dah tau bende ni. Tapi most of people ignore and diorang rasa tarik nafas ni adalah bende yg remeh temeh and tak penting pun. U're wrong! This action is really important to stabilize hormon korang yang tengah bergelojak nak marah tu. Phewww! ayat. haha. Just tarik nafas dalam-dalam for 2-3 min and korang akan rasa tenang sikit after that=)

2. Ambil wuduk.
Lepas korang dah tarik nafas sedalam yang boleh tu, ape kate korang jalan sikit pergi bilik air yang tak sampai 1 km tu then korang buka air paip or ape2 lah air yg ada, then ambil wuduk. For Muslim, aku really suggest kan lah korang try amalkan ambil air wuduk ni. Sepatutnya 5 kali kita ambik wuduk kan? Ok 6 cmpur nak tido. Tak kesah la nak ambik 10 kali pun takde org nak marah. Aku selalu buat ni kalau aku tengah marah or sedih. It's really work!

3. Baca Al-Quran
Kalau dah ambik wuduk tu apelah salahnye kalau kite baca al-quran ke yasin ke ape-apelah. Jangan kau baca bible sudah haha. And if korang rajin lagi bagus buat solat sunat ke hajat ke taubat lagi bagus! Thumbs up! heehe. Kan?kan? Some people said kalau dengar lagu bole release tension. Tapi the better way dengar ayat al-quran :) Tak salah pun nak dengar lagu. Tapi terpulang lah mana satu yang korang rasa lagi bagus? Get it? 

4. Senyum
I love to see people smiling. I dunnow why but it's really make me wanna smile too! hehe. Sometimes people lagi suke marah kan daripada senyum? Korang nak tau tak, ade kajian menunjukkan individu yang ketawa 100 kali dlm masa 24 hr sama macam bersenam 10 minit. Tengok? banyak kebaikan yg korang dapat kalau senyum. Kalau korang marah ape dapat? Tak pasal-pasal dapat maki. Ajaran Islam pun ckp senyum itu sedekah kan. So janganlah kedekut sangat nak senyum tu. Siryes, senyum dapat release tension korang =) So,smile! heehe.








senyum macam ni eh?
thanks for reading! :)

No comments:

Post a Comment

Drop some comment guys:)