Tuesday, 17 May 2011

Tips Cuci Rambut Yang Betul




Korang tengok la hair style die. Lawa gile sehh. This one type of hairstyle yang memang menjadi idaman aku sejak azali. Ehh takpayah nak tipula yana. Kecik kecik mana ada rambut-___- Ok siryes la beb memang style gile dohh rambut die rase nak pergi salun laju laju mintak makcik salun tolong buat rambut mcm ni.Tapi apakan daya aku pakai tudung. Tak dapek la nak buat rambut macam ni nak tayang kat orangT__T Tengok?Niat tak baik sebab tu lah kau pakai tudung hahaha. But as a Muslim kene lah tutup aurat sebab bende tu dah terang terang WAJIB.aku repeat eh?taknak dengar? ahh tak kire. WAJIB. 

Actually aku taknak cite pun pasal hairstyle ke TAYLOR SWIFT ke(takpayah nak highlight sangat). Suke hati kiteww leww.Blog kitewwww*cube cakap ikut AnwarHadi haha! Most of woman in this world konon konon diorang rase macam dah yakin gile je yang diorang cuci rambut selama ni dah betul. Macam seronok je main main buih syampoo dalam bilik air pastu menggedik like ade photoshoot la dalam bilik air tu. Phewwww! (aku letuwww hehe). Tapi korang tahu tak mencuci rambut ni bukanlah semudah membaca a b c mahupun makan aiskacang kat kedai Mak Esah di tengahari buta ohalangkahnikmatnye!*mengidamT_T
Serious. FYI, rambut wanita Asia ni need some treatment or cucian yang very specific to make sure kite punye rambut ni betul betul sihat. For this entry jom cekidaut ape yang korang kene buat! Jom jom! heeeee


1. Sisir rambut yang kusut sebelum membasuhnya. Paham tak? kalau tak paham tengok gambar ni

Kau tengok? Betapa gembiranya wanita ni walaupun hanya menyikat rambut?Chill lah=) haha

2. Guna syampu yang sesuai dengan rambut korang then cuci kat bahagian kulit kepala tau?(bukan kat batang rambut tu je) Macam ni :


Gosok sepenuh hati tau? Tapi jangan la cuci kuat sangat sampai habis gugur rambut kau dah macam kene leukimia-__-

3. Cuci dan syampu rambut sebanyak dua kali.Basuhan yang first tu untuk hilangkan kotoran and yang second pulak untuk memberikan nutrien pada rambut.*kali ni takde gambar.paham paham sendiri hehe

4. Basuh sekali lagi rambut dengan air sejuk,so that kutikel rambut tertutup dan berkilau. After that, dry your hair dengan cara ramas ramas secara perlahan. Don't tarik or gosok your hair coz rambut yg basah sangat sensitif.

like this:)


p/s: Sangat simple kan? Benda ni boleh buat sendiri kat rumah. Takpayah nak bersusah payah pergi salun sebab nak basuh rambut je. Membazir. Kan elok duit tu bagi kat aku je?Eh tak tak haha. Ok selamat mencuba!

2 comments:

  1. bole try la mcm ni.. tp sayang, rambut tak panjang lak... hehehe

    ReplyDelete
  2. you have a blog sir?great! haha. alahhh,rambut pendek pun bole try la-__- hihi

    ReplyDelete

Drop some comment guys:)