Friday, 6 May 2011

Ayam Masak Merah sesuka hati :)'

Hye :)
Kenapa tajuk aku ade perkataan SESUKA HATI kat situ ? haha. Of course la nak cecite about my ayam masak merah buatan sendiri. I repeat BUATAN SENDIRI=) weheeeee ala bukan nak gebang ke hape aku reti masak or whatsoever la yang korang nak fikir but nak share resepi ni dgn korang manelah tau korang try resepi ni pastu tetibe je masuk pertandingan memasak dapat johan ? Bolelah korang bagi commission sikit kat aku sebab resepi ni aku yang bagi haha demand youuu.ekekeke. Ingat lagi mase zaman mude mude dulu , *sekarang tua ke? hahah
Mase tu aku form 5 kot,kot la haha aku ade la masuk cooking competition ni. Takde memule ingat macam nak main main je masuk konon konon kalau menang bajet macam sekolah banyak pulak duit nak hantar cooking competition yang macam dalam tv tu cehh berangan haha. Sile lah tampar saya laju laju -____- . Pastu aku pun try la masuk with one of my friend Fatiha. Cehh kitorang punyela bersiap macam nak pergi pertandingan memasak kat dalam tv tu tapi hampeh la sebab cume buat kat bilik masakan yang usang kat sekolah kitorang-.- okeh,aku tipu je yang usang tu haha. Siap rakam video lagi tau. Hot tak?hot tak? HAHA. But a big sorry lah sebab video tu dah takde coz haritu my pendrive kene virus habis hilang semua data data penting dalam tu T_T. Bole tak aku nak salahkan pendrive tu?haha.


 Pastu macam biaselah kalau sekolah asrama apa apa pertandingan kalau menang mesti die announce dekat perhimpunan then tiba tiba je name aku dgn my friend tadi lah diannounce kan , perosak bahasa. boleh pulak diannouncekan? haha Then dengan muka macam malu malu la padahal dalam hati ' yeayy!aku menang aku menang!'-.- sangat tak matured kau ni yana. Act aku dapat tempat ketiga je hihi tapi alhamdullilah la kan daripada tak dapat apa apa. So point sebenarnye nak bagitau yang aku gune resepi ni la masa masuk competition tu but its up to korang lah nak try ke tak nak=) Tapi for sure sedap sebab dah masak banyak kali coz ni je yang aku tau masak kantoi! hahahhaha. Anyway , selamat mencuba! :) 




Representing..
tadaaaa ! (drum roll) cehh haha

AYAM MASAK MERAH SESUKA HATI:)









Bahan-bahan :

Bahan A
1 ekor ayam(potong jangan tak potong kalau tak camne nak makan?haha)
1 labu bawang besar(dipotong gelang)
2 sudu makan sos tomato
Minyak masak
Garam dan gula(secukup rasa)
Serbuk kunyit


Bahan B
15 tangkai cili kering(kalau nak pedas boleh tambah sampai 100(?))
2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 batang serai
4 biji tomato






Cara nak buat :

  • Ayam yang dah potong tadi tu gaulkan dgn serbuk kunyit dan garam sampai rata. Kalau tak rata nasib korang la tertelan garam takpun kunyit tu.boleh ke camtu? hahaha. Then goreng la sampai garing jangan sampai hangus pulak hihi.
  • Pastu panaskan minyak dalam kuali then campak semua Bahan B sume sume tuh untuk ditumiskan sampai garing hehe. sorry penggunaan bahasa yang agak ganas baru sempoi derr masak haha.
  • Masukkan ayam yang korang dah goreng tadi , sos tomato, bawang besar and tak lupe jugak cik gula yang mencukupkan rasa :)
  • Kalau dah pandai masukkan bahan bahan haruslah gaul ye adik adik sume=) paham tak?paham tak? hehe baguss
  • Then boleh la korang hidangkan ayam masak merah sesuka hati tadi tu atas pinggan:)' ehh takkanlah nak hidang atas daun pisang-__- boleh juga kalau korang nak kelainan tapi mesti org taknak makan wuuwuwuwuwu T_T

Tip : Kalau taknak mate korang pedih masa kupas bawang , before that masukkan bawang tu dalam refrigerator untuk beberapa jam tapi takpayah la nak simpan semalaman-.- over tu dik oi hahah. Aku rasa dah macam blog untuk mak cik mak cik yang buat resepi tu je hihi. Papepun korang try la eh ? Kalau sedap bagila aku sikit=) sikit pun jadi lah? Tata heeee.








No comments:

Post a Comment

Drop some comment guys:)